Rintojen magneettikuvaus

Bulevardin klinikalla on tarjolla modernin kuvantamisyksikön laajat palvelut. Olemme lisänneet tutkimusvalikoimaamme rintojen magneettikuvauksen (MRI).

Mammografian ja ultraäänen jälkeen MRI tuo usein merkittävää lisätietoa joko rintalöydöksen harmittomuudesta tai sen mahdollisesta pahanlaatuisuudesta. MRI:n avulla löydetään melko usein epäillyn syöpäpesäkkeen lisäksi muita pienempiä pesäkkeitä, jotka mammografia- ja uä-tutkimuksessa eivät erotu. Rintojen MRI on tehokas lisätutkimus, mikäli halutaan varmistaa, ettei rinnoissa ole syöpää. Käytössämme on ajanmukainen Toshiba Vantage Titan 1.5 T -magneettikuvauslaite, jota käyttää ammattitaitoinen kuvantamisen tiimimme sujuvasti. Laitteen aukko on markkinoiden suurin ( 71 cm halkaisijaltaan ), joten kuvaus sujuu mukavimmalla mahdollisella tavalla.

Magneettikuvauksessa maataan liikkuvalla kuvauspöydällä vatsallaan laitteen sisällä. Rintojen ympärillä on erityiset rintakuvauskelat. Rintoja ei puristeta; tutkimus on siltä osin kivuton. Tutkimuksen yhteydessä ruiskutetaan kyynärlaskimoon gadolinum-tehostenestettä. Ilman sitä kasvaimet rinnoissa eivät erotu luotettavasti. Tutkimus kestää noin 45 minuuttia. Rintojen magneettikuvaus on tutkimus ilman röntgensäteitä.

Tutkimuksen aikana on mahdollista kuunnella kuulokkeista musiikkia. Röntgenhoitajaan saa tutkimuksen aikana välittömästi tarvittaessa puheyhteyden.

Kokenut rintaradiologimme Matti Kestilä antaa nopeasti lausunnon tutkimuksesta. Aiemmin tehdyt rintojen kuvantamistutkimuskuvat ja -lausunnot olisi hyvä olla hänen saatavillaan lausuntoa tehdessä; näin saadaan tutkimuksesta ja lausunnosta mahdollisimman suuri hyöty.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätauti Suomessa. Siihen sairastuu vuonna 2020 noin 5400 suomalaisnaista. Rintasyöpään sairastumisen elinikäinen riski tällä hetkellä Suomessa elävällä naisella on 11 %.
Kun rinnassa sormin tunnustellen tuntuu kyhmy, on syöpä usein yli kahden cm kokoinen. Mammografialla, ultraäänellä ja magneettikuvauksella kyetään löytämään huomattavasti pienempiä syöpiä ( 4-5 mm ).

Syöpää epäiltäessä tai sitä poissuljettaessa on magneettitutkimus luotettava erinomainen lisä mammografiaan ja ultraääneen.