Nivelpsoriaasi

Nivelpsoriaasille on ominaista niveltulehduksen ja psoriaasi-ihottuman esiintyminen samanaikaisesti.

Nivelpsoriaasin oireita
Tavallisin nivelpsoriaasin muoto on epäsymmetrinen muutaman nivelen tulehdus. Nivelpsoriaasin oireina esiintyy nivelarkuutta, -turvotusta ja nivelten aamujäykkyyttä. Niveltulehdusten lisäksi potilaalla voi esiintyä niskan ja selän kipeytymistä, sormien ja varpaiden makkaramaisia turvotuksia sekä jänteiden tulehdusoireita. Useimmilla potilailla psoriaasi-ihottuma edeltää niveloireiden puhkeamista usealla vuodella.

Nivelpsoriaasin diagnosointi ja hoito
Laboratoriokokeiden osalta taudille ei ole olemassa erityistä verikoetta. Reumatekijä on yleensä negatiivinen. Reumalääkärin arvio mahdollisesta nivelpsoriaasiksesta perustuukin useisiin eri havaintoihin ja löydöksiin.

Nivelpsoriaasin hoidossa toteutetaan nykyään samoja hoitoperiaatteita kuin nivelreuman hoidossa; tehokas ja ajoissa aloitettu hoito on tärkeä pysyvien nivelmuutosten estämiseksi. Perusreumalääkkeistä yleisimmin käytettyjä ovat metotreksaatti, sulfasalatsiini ja syklosporiini joko yksinään tai yhdistelmähoitona. Osa reumalääkkeistä rauhoittaa myös iho-oireita. Uusilla biologisilla reumalääkkeillä on saatu hyviä hoitotuloksia tavanomaiselle reumalääkitykselle reagoimattomassa taudissa. Nivelpsoriaasin hoito on kokonaisvaltaista ja sisältää myös kuntouttavan hoidon. Fysioterapia, toimintaterapia ja erilaiset apuvälineet voivat auttaa potilasta merkittävästi.