TOS-pinnetila

Thoracic Outlet -syndrooma eli TOS on monimuotoinen pinnetilaoireisto, jonka syy on olkahermopunoksen ja toisinaan myös verisuonten puristustila kaulan alueella. TOS-syndrooman oireet vaihtelevat suuresti pinnetilan vaikeuden mukaan ja siitä riippuen kohdistuuko puristus lähinnä hermoihin vai verisuoniin. Potilas tuntee yläraajassa kipua, särkyä, puutumista ja pistelyä. Pinnetila voi aiheuttaa kipua myös kaulalle, poskeen, hartiaan, rintakehälle, kainaloon ja olkanivelen seutuun. 

Vaiva on yleisin nuorilla työikäisillä, mutta voi aiheuttaa oireita jo teini-iässä. Oireita lisäävät rasitus ja yläasennossa tehtävät työt. Vaivassa korostuvat käsien yläasentoon liittyvät vaikeudet, yöllinen puutuminen ja jatkuva särky mainituilla alueilla. Usein potilaan oireet jatkuvat monta vuotta ennen oikeaan diagnoosiin pääsemistä. Koska oireet voivat paikantua tiettyihin kohtiin yläraajaan, voidaan vaiva sekoittaa johonkin paikalliseen vaivaan kuten tenniskyynärpäähän, rannekanavaoireyhtymään tai ahdasolkaoireyhtymään ja leikatakin potilas väärästä kohdasta. Hermorata- eli enmg-tutkimus on lähes aina normaali. 

Suurin osa TOS-syndroomapotilaista reagoi suotuisasti rasituksen vähentämiselle, yläasentojen vähentämiselle ja TOS-fysioterapialle, jossa tärkeitä ovat rentouttava hieronta ja niska-hartia-kaulalihasten yläaukeamaa mobilisoivat harjoitukset. Tarvittaessa leikkaushoito antaa yleensä hyvän avun.