PAPA-tutkimus

PAPA-testi eli gynekologinen irtosolunäyte on ollut vuosikymmeniä käytössä ennen kaikkea kohdunkaulasyöpää estävässä seulonnassa. Sen avulla voidaan löytää kohdunkaulasyövän esiasteita ja niitä hoitamalla estetään tehokkaasti kohdunkaulasyöpää (ks. kolposkopia ja LOOP-hoito).

PAPA-näyte otetaan kohdunkaulasta ja emättimen pohjukasta pienellä lastaimella ja harjalla. Näytteen ottaminen on lähes täysin kivuton toimenpide.

Yhdellä näytelasilla on noin 200 000 solua, jotka kaikki käydään läpi ja niistä etsitään normaalista poikkeavia soluja ja soluryhmiä. Näytteen tutkii ensin koulutettu laboratoriohoitaja, joka merkitsee lasille poikkeavat solut ja soluryhmät ja sen jälkeen Papan tutkii lääkäri-sytologi, joka tekee lopullisen diagnoosin. PAPA-koe ei siis ole vain normaali laboratoriokoe vaan itse asiassa lääkärin konsultaatio toiselle lääkärille ja PAPAn luotettavuus riippuukin paljon sen tutkineiden ihmisten ammattitaidosta.

PAPA-kokeen perusteella saadaan arvio onko potilaalla kohdunkaulasyöpää tai sen esiasteita, vai onko solukko täysin normaalia. PAPA voi myös paljastaa joitakin gynekologisia infektiota ja muita reaktiivisia muutoksia.

Normaali kohdunkaulan solukko: Ei epiteelisoluatypiaa, normaali löydös.

Lieviä solumuutoksia: ASC-US (atypical squamous cells, undeter-mined significance) tai AGC-NOS eli lievä kohdunkaulakanavan lieriösoluatypia.

Lieviä, mutta varmoja HPV:n (papilloomaviruksen) aiheuttamia muutoksia: LSIL (low grade squamous intraepithelial lesion), joilla on vuosien kuluessa riski kehittyä esiasteiksi ja niiden kautta syöväksi.

Varsinaisia esiaste-muutoksia: HSIL (high grade squamous intraepithelial lesion) tai vahva lieriöatypia AGC-FN.

Lievissä solumuutoksissa riittää seuranta ja PAPA-testin uusiminen 6-12 kk kuluttua ja vahvemmissa solumuutoksissa on syytä tehdä kolposkopia, jolla tutkitaan onko kohdunkaulassa hoidettava esiaste.

Teksti: Pekka Nieminen, dosentti

Hinnat on ilmoitettu ennen Kela-korvausta. Hintoihin lisätään 23,60 euron palvelumaksu ja 2,30€ Kanta-maksu.