Gynekologiset leikkaukset

Laajaan gynekologian palveluvalikoimaamme kuuluu gynekologin vastaanottojen lisäksi myös gynekologiset leikkaukset. Olet lämpimästi tullut meille Teija Lehmosen (ent. Alanko) vastaanotolle keskustelemaan tilanteestasi. Vastaanottokäynti ei sido mihinkään.

Naisen elämän eri vaiheissa esiintyy vaivoja, jotka voivat vaatia leikkaushoitoa. Leikkaushoidon tarve arvioidaan yksilöllisesti ottaen huomioon kaikki päätökseen vaikuttavat tekijät (ikä, synnyttäneisyys, perusterveys, lääkitykset jne.). Hyvänlaatuisen sairaudetkin vaativat leikkaushoitoa, mikäli niihin liittyy paljon arkielämää haittaavia oireita.

Myooma ja kohdunpoisto
Hyvänlaatuinen kohdun sileälihaskasvain eli myooma on yleisin syy kohdun poistoon. Myooma aiheuttaa tyypillisesti vuotohäiriöitä, virtsaamisoireita, ulostamisoireita, painon tunnetta lantiossa sekä kipua. Leikkauksen tarpeeseen viittaa myooman koko, tietty sijainti sekä lääkkeisiin reagoimaton, runsas ja pitkittynyt vuoto. Kohdunpoistoleikkaus voidaan tehdä eri tekniikoilla; tähystystekniikalla, alatieleikkauksella emättimen kautta tai avoleikkauksella.

Virtsankarkailuleikkaus
Ponnistukseen liittyvässä virtsankarkailussa (yskiessä, aivastaessa, nauraessa) voidaan leikkauksessa virtsaputken keskiosan tukea kapealla verkolla. Verkko ankkuroituu kudoksiin ja ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu estyy.

Munasarjakystat, muut kystat 
Diagnostiikan ja teknologian kehittyminen on muuttanut paljon hoitotekniikoita. Moderni ultraäänitutkimus mahdollistaa pientenkin kystien, polyyppien ja myoomien toteamisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Valtaosa munasarjakystista on hyvänlaatuisia ja ne häviävät seurannassa itsestään. Leikkaushoitoa vaativat sen sijaan oireiset kystat (kipu, painon tunne lantiossa, vatsan turpoaminen ja vuotohäiriöt). Synnytysikäisillä naisilla kystaa ei poisteta, vaan se kuoritaan tähystysleikkauksella, pyrkimyksenä säilyttää tervettä rauhaskudosta. Nk. säästävällä leikkauksella tarkoitetaan vain myomien poistoa, eikä koko kohtua poisteta. Endometrioosi-leikkauksessa kystat poistetaan, sirottuneet endometrioosi pesäkkeet poltetaan.

Lapsettomuuteen liittyvät tähystykset ja tutkimukset
Teemme diagnostisia tähystyksiä lapsettomuuden syyn selvittämiseksi (munajohtimien aukiolotutkimukset, kohtuontelon polyypit tai kiinnikkeet).

Naisen sterilisaatio
Sterilisaatioita tehdään enimmäkseen ikäindikaatioin, kun nainen ikääntymisen myötä ei halua tai ei pysty käyttämään muuta ehkäisymenetelmää tai ne ovat vasta-aiheisia. Sterilisaatio on lähtökohtaisesti peruuttamaton ehkäisymenetelmä. Tähystystoimenpiteessä munanjohtimet suljetaan klipseillä nukutuksessa.

Gynekologinen laskeumaleikkaus 
Synnytysten jälkeiset mm. emättimen seinien laskeumat tai synnynnäiset epämuodostumat voidaan hoitaa leikkauksella.

Teksti: Teija Lehmonen, LL, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri

Alla olevan hinnaston gynekologisten leikkausten hinnat on ilmoitettu ennen Kela-korvausta. Hintoihin lisätään 21,50 euron palvelumaksu (sis. eReseptin).

Hinnasto

Diagnostinen kohduntähystys 1800,00 €
Kohduntähystys toimenpiteellä 3800,00 €
Emättimen laskeuman korjausleikkaus (KA tai KP) 3400,00 €
Kohdunpoisto alateitse 5500,00 €