Gynekologiset leikkaukset

Laajaan gynekologian palveluvalikoimaamme kuuluu gynekologin vastaanottojen lisäksi myös gynekologiset leikkaukset. Olet lämpimästi tullut meille Teija Lehmosen (ent. Alanko) vastaanotolle keskustelemaan tilanteestasi. Vastaanottokäynti ei sido mihinkään.

Naisen elämän eri vaiheissa esiintyy vaivoja, jotka voivat vaatia leikkaushoitoa. Leikkaushoidon tarve arvioidaan yksilöllisesti ottaen huomioon kaikki päätökseen vaikuttavat tekijät (ikä, synnyttäneisyys, perusterveys, lääkitykset jne.). Hyvänlaatuisen sairaudetkin vaativat leikkaushoitoa, mikäli niihin liittyy paljon arkielämää haittaavia oireita.

Endometrioosi
Kyseessä on kohdun limakalvon kaltaisen kudoksen esiintyminen kohtuontelon ulkopuolella. Endometrioosi on estrogeeni riippuvainen sairaus, jonka johdosta oirekuva pahenee kuukautiskierron aikana. Tyypillisesti esiintyy kovia kuukautis-, yhdyntä-, ulostamis- ja virtsaamiskipuja, tai kiertoon liittymätöntä kroonista vatsakipua. Potilailla voi olla vuotohäiriöitä. Endometrioosiin liittyy lapsettomuutta. Endometrioosi potilaan tutkimuksessa on tärkeää huolellinen haastattelu ja suvussa esiintyvä aiempi endometrioosi. Gynekologin suorittamassa tutkimuksessa ja gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa pesäkkeet ja kystat todetaan.Valitettavan usein diagnoosi päästään jopa 6-7 vuoden viiveellä. Hoito suunnitellaan yksilöllisesti potilaan elämäntilanne tarkkaan huomioiden. Pääsääntöisesti hoito aloitetaan kipulääkkeillä joihin on yhdistetty ehkäisy- tai minipillerit. Hyviä tuloksia on saatu hormonikierukalla. Tähystyleikkauksessa endometrioosi pesäkkeet poltetaan, munasarjakystat (endometriomat) ja kiinnikkeet poistetaan. Leikkauksen jälkeen on tärkeää suunnitella jatkohoito.

Myooma ja kohdunpoisto
Hyvänlaatuinen kohdun sileälihaskasvain eli myooma on yleisin syy kohdun poistoon. Myooma aiheuttaa tyypillisesti vuotohäiriöitä, virtsaamisoireita, ulostamisoireita, painon tunnetta lantiossa sekä kipua. Leikkauksen tarpeeseen viittaa myooman koko, tietty sijainti sekä lääkkeisiin reagoimaton, runsas ja pitkittynyt vuoto. Kohdunpoistoleikkaus voidaan tehdä eri tekniikoilla; tähystystekniikalla, alatieleikkauksella emättimen kautta tai avoleikkauksella.

Virtsankarkailuleikkaus
Ponnistukseen liittyvässä virtsankarkailussa (yskiessä, aivastaessa, nauraessa) voidaan leikkauksessa virtsaputken keskiosan tukea kapealla verkolla. Verkko ankkuroituu kudoksiin ja ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu estyy.

Munasarjakystat, muut kystat 
Diagnostiikan ja teknologian kehittyminen on muuttanut paljon hoitotekniikoita. Moderni ultraäänitutkimus mahdollistaa pientenkin kystien, polyyppien ja myoomien toteamisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Valtaosa munasarjakystista on hyvänlaatuisia ja ne häviävät seurannassa itsestään. Leikkaushoitoa vaativat sen sijaan oireiset kystat (kipu, painon tunne lantiossa, vatsan turpoaminen ja vuotohäiriöt). Synnytysikäisillä naisilla kystaa ei poisteta, vaan se kuoritaan tähystysleikkauksella, pyrkimyksenä säilyttää tervettä rauhaskudosta. Nk. säästävällä leikkauksella tarkoitetaan vain myomien poistoa, eikä koko kohtua poisteta. Endometrioosi-leikkauksessa kystat poistetaan, sirottuneet endometrioosi pesäkkeet poltetaan.

Lapsettomuuteen liittyvät tähystykset ja tutkimukset
Teemme diagnostisia tähystyksiä lapsettomuuden syyn selvittämiseksi (munajohtimien aukiolotutkimukset, kohtuontelon polyypit tai kiinnikkeet).

Naisen sterilisaatio
Sterilisaatioita tehdään enimmäkseen ikäindikaatioin, kun nainen ikääntymisen myötä ei halua tai ei pysty käyttämään muuta ehkäisymenetelmää tai ne ovat vasta-aiheisia. Sterilisaatio on lähtökohtaisesti peruuttamaton ehkäisymenetelmä. Tähystystoimenpiteessä munanjohtimet suljetaan klipseillä nukutuksessa.

Gynekologinen laskeumaleikkaus 
Synnytysten jälkeiset mm. emättimen seinien laskeumat tai synnynnäiset epämuodostumat voidaan hoitaa leikkauksella.

Teksti: Teija Lehmonen, LL, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri

Alla olevan hinnaston gynekologisten leikkausten hinnat on ilmoitettu ennen Kela-korvausta. Hintoihin lisätään 24,60 euron palvelumaksu (sis. 2,10€ Kanta-maksun).