Ihon vauriot ja arvet

Mehiläinen Bulevardi on yksityissairaala Helsingin sydämessä. Plastiikkakirurgimme ovat Suomen johtavia esteettisen ja korjaavan kirurgian osaajia. Ihon vauriot ja arpihoidot ovat erikoisosaamistamme.

Arpi on haavan paranemisen normaali lopputulos. Joskus arpi saattaa muodostua haittaavaksi ja näyttää ikävältä. Tämä johtuu esim. haavan paranemisen aikaisesta tulehduksesta tai haavan repeämisestä. Toiminnallisesti haittaava arpi estää nivelten normaalia liikettä tai aiheuttaa epäsymmetriaa kiristyksellään. Kosmeettisesti haittaavia arpia ovat yleensä kehon näkyvillä alueilla sijaitsevat arvet.

MAKSUTON KONSULTAATIO – KERRO TOIVEISTASI ASIANTUNTIJALLEMME

Tarjoamme sinulle maksuttoman plastiikkakirurgisen sairaanhoitajan konsultaation, jossa keskustellaan toiveistasi ja käydään läpi sinulle soveltuvia vaihtoehtoja. Konsultaatiokäynti ei velvoita sinua mihinkään.Konsultaatiokäynnillä kysymyksiisi vastaa plastiikkakirurginen sairaanhoitajamme Sari Levänen. Sarilla on yli 15 vuoden kokemus esteettisistä hoidoista sekä esteettisestä ja korjaavasta plastiikkakirurgiasta.

”Kiitos Sari konsultoinnista! Nämä ovat joskus hieman arkoja asioita, mutta Sarin asenne ja ystävällisyys on todella kohdallaan!” – Asiakkaan kertomaa

KIRURGIMME – NÄISSÄ KÄSISSÄ SYNTYY KAUNIITA LOPPUTULOKSIA

Arpihoitoja tekevät plastiikkakirurgit Stephan Dietz, Patrik Lassus, Kaarlo Ståhlberg, Jussi Valtonen. Bulevardin klinikalla laserhionnat suorittaa plastiikkakirurgi Patrik Lassus.

“Mehiläinen Bulevardille on aina hyvä tulla. Mukava henkilökunta. Rauhallinen tunnelma.”
– Asiakkaan kertomaa

ARVEN KORJAUS LEIKKAUSHOIDOLLA


Aluksi kaikki arvet ovat punaisia ja selvästi iholta erottuvia. Arven kypsymisen seurauksena arpi pehmenee, vaalenee ja madaltuu. Tämä kypsymisprosessi kestää normaalisti noin vuoden verran ja arven sanotaan olevan “aktiivinen” kypsymisprosessin ajan. Turvallisinta on ajoittaa arven korjausleikkaus kypsymisprosessin päätyttyä. Mikäli arpea leikataan sen ollessa aktiivinen, saattaa seurauksena olla entistä hankalampi arpi. Arven poistamisesta jää aina uusi arpi, joka saattaa olla alkuperäistä pidempi ja ainakin ensimmäiset kuukaudet selvästi erottuvampi, kunnes se alkaa vaalentua kypsymisen edistyessä.

Arven muut hoitomuodot

Arven kypsymisprosessin aikana arven alueella saattaa olla erilaisia tuntemuksia. Arpi voi kutista, kihelmöidä tai jopa kipuilla. Joskus arpi saattaa olla jopa kosketusarka. Yleensä nämä tuntemukset vähenevät ja lopulta häviävät arven kypsyttyä kokonaan. Kutinaa voi hillitä mm. lääkkeillä ja arpiteipeillä.

Arven kypsymistä voidaan nopeuttaa ja auttaa erilaisin silikonilevyhoidoin. Silikonilevy asetetaan arven päälle, tarkoituksena on estää arpea paksuuntumasta. Hoitolevyä pitää pitää yötä päivää vähintään 3-6 kuukauden ajan, mutta se voidaan poistaa esim. kylvyn ja saunomisen ajaksi. Hoitamattomilla arvilla voi oikein toteutettu silikonilevyhoito olla riittävä, eikä arven kirurgista korjausta tarvita.

Hormonitoiminnan muuttuminen ja arpien hoito

Joskus arpi saattaa aktivoitua uudelleen kypsymisprosessin päätyttyä. Tuolloin arpi voi muuttua ja alkaa kasvamaan tai siihen voi tulla uudestaan tuntemuksia. Tyypillisesti raskaus ja imetys naisilla muuttaa hormonitasapainoa ja saattaa aktivoida vanhan arven. Mikäli arven muutoksen takana on raskaus ja imetys, ei arpea kannata korjata ennen kuin hormonitasapaino on jälleen saavutettu.

Keloidiarpi

Ylikasvanut eli ns. keloidiarpi vaatii leikkauksen ja erilaisia estohoitoja. Kutinaa voi hillitä mm. lääkkeillä ja arpiteipeillä.

Aknearvet

Keskivaikeisiin ja vaikeisiin kasvojen aknearpiin voidaan harkita laserhiontaa. Ihon pinta poistetaan laserilla ja paksuuntunutta, arpista ihoa käsitellään lasersäteellä. Noin viikossa kasvoihin kasvaa uusi iho. Lopullinen paraneminen voi viedä viikkoja tai kuukausia. Yleensä lopputuloksena on aiempaa sileämpi iho, joskaan arpisuutta ei koskaan saada kokonaan poistettua.

LASERHIONTA 

Toimenpide ja toipuminen

Hoitoa varten puudutamme ihosi, jolloin et tunne kipua. Hiilidioksilaserhionta soveltuu lähinnä kasvojen alueen arpien hiontaan, joissain tapauksissa voimme käyttää sitä myös ryppyjen hoitoon. Laserhionta kestää 15 minuutista 2 tuntiin riippuen hoidettavan ihoalueen koosta ja kotiin pääset heti sen jälkeen, kun hoito on tehty puudutuksessa.

Lopputuloksen kannalta jälkihoito on ratkaisevassa osassa, koska uuden ihon muodostuminen voi jatkua 1–2 viikon ajan. Viikko hoidon jälkeen sinun tulee välttää liiallista hikoilua ja 3–6 kuukauden ajan sinun tulee suojata ihosi hyvin auringolta ja pakkaselta. Ihon paranemisprosessi kestää noin vuoden ajan jonka jälkeen lopullinen tulos on nähtävissä.

Tule ilmaiseen sairaanhoitajan konsultaatioon!