Käsi- ja rannevaivat

Bulevardin klinikka on lääkäriasema ja yksityissairaala Helsingin sydämessä. Käsikirurgimme ovat Suomen johtavia käden ja ranteen vaivojen osaajia.

Käden ja ranteen vaivat sekä vammat ovat yleisiä jatkuvasta kuormituksesta sekä vamma-alttiudesta johtuen. Näissä vaivoissa ja vammoissa sinua hoitaa käsikirurgimme.

Vastaanotolla käsikirurgi tutkii kätesi ja ranteesi perusteellisesti. Tarvittaessa tehdään lisäselvityksinä röntgen- tai magneettikuvaus.

HOITOMUODOT

Käden ja ranteen kivut ja vammat tulee selvittää viipymättä. Käden toiminta ja käyttö häiriintyy nopeasti kipujen takia, mikä voi johtaa pitkäaikaisiin liikerajoituksiin ja pitkittää sairautta. Asianmukainen diagnoosi tuo myös vapautta käyttää ja kuntouttaa kättä, kun rajoittavampia hoitoja ei tarvita.

Joskus tarvitaan leikkaushoitoa. Leikkaushoito suunnitellaan yksilöllisesti ja ajoitetaan sopivasti. Meillä leikkaukset tehdään tähystämällä aina kun mahdollista, jonka etuna on nopea toipuminen. Kuntoutuksen osalta pyrimme saamaan käden mahdollisimman nopeasti takaisin käyttöön, jotta toipilasaika lyhenee.

ASIANTUNTIJAT

“Bulevardin klinikalle on aina hyvä tulla. Mukava henkilökunta. Rauhallinen tunnelma.” – Asiakkaan kertomaa

YLEISIÄ KÄDEN JA RANTEEN VAIVOJA

Patti ranteessa

Käden ja ranteen jänteisiin liittyvät työperäiset tulehdukset ovat yleisiä. Käden alueelle voi myös kasvaa erilaisia muutoksia, patteja ja muhkuroita ihoon ja ihon alle. Niiden nopea diagnostisointi käsikirurgin vastaanotolla ja asianmukaisen hoidon varhainen aloittaminen nopeuttavat oleellisesti paranemistasi ja estävät useimmiten tilan pitkittymisen.

Ranteen venähdys

Käden ja ranteen kivut ja vammat tulee selvittää viipymättä. Käden toiminta ja käyttö häiriintyy nopeasti kipujen takia, mikä johtaa pitkäaikaisiin liikerajoituksiin ja pitkittää sairautta. Asianmukainen diagnoosi tuo myös vapautta käyttää ja kuntouttaa kättä, kun rajoittavampia hoitoja ei tarvita.

Peukalon, muiden sormien sekä ranteen nivelkivut

Käsi ja ranne ovat alttiina rasitukselle sekä kulumille. Kivun pitkittyessä ja/tai turvotuksen ilmaantuessa on hyvä käydä käsikirurgin vastaanotolla. Tehokkain mahdollinen hoito saadaan heti käyntiin, kun tarkka diagnoosi on varmistettu.

“Ystävällistä, kiireetöntä ja asiantuntevaa palvelua.” – Asiakkaan kertomaa

Napsusormi, peukalon ja ranteen jännetuppitulehdus

Käden alueen jännevaivoista napsusormi on yleisin. Sormen koukistajajänteen ahtauttava jännetuppitulehdus esiintyy tavallisimmin peukalossa tai nimettömässä sormessa. Oireina ovat sormen lukkiutuminen koukkuun sekä kipu ja napsahtelu paksuuntuneen jänteen kohdan kulkiessa ahtautuneen jännetupen läpi.

Hyvin yleinen on myös ns. de Quervainin jännetuppitulehdus. Ranteen sivu peukalon puolelta särkee ja peukalon ja ranteen kevyetkin liikkeet tulevat kipeiksi. Jänne- ja jännetupen vaivat hoituvat usein vastaanotolla, sekä pitkittyessään nopealla ja kivuttomalla toimenpiteellä pysyvästi.

Rannekanava-oireyhtymä

Ranteen oireisiin voi myös liittyä särkyä ja pakotusta sekä peukalon kömpelyyttä. Yläraajan alueella on myös muita pinnetiloja, joiden selvittely kuuluu käsikirurgille. Hermoperäisistä ranteen alueen vaivoista yleisin on rannekanavaoireyhtymä. Se johtuu hermopinteestä ranteen tasolla. Käden ja sormien puutuminen erityisesti öisin, sekä tavaroiden pudottelu on tyyppioire. Hoitona fysioterapia ja erilaiset tuet. Pitkittyneessä ja/tai kovassa oireilussa hoitona on hermon vapautusleikkaus rannekanavasta.

Ranteen ja käden kulumat

Nivelkuluma eli artroosi syntyy ilman selkeää syytä tai vamman ja tulehduksen seurauksena. Artroosissa nivelen rusto kuluu pois ja nivel on kipeä. Nivel saattaa myös taipua väärään suuntaan ja sen liike vähenee. Kulumat arvioidaan nivelkohtaisesti ja tarvittava hoito harkitaan potilaan tarpeiden sekä toiveiden mukaisesti, jotta ranteen ja käden toimintakyky säilyy.

Ranne- ja käsimurtumat

Käsi sekä ranne altistuvat työssä ja vapaa-ajalle monille kolhuille ja naarmuille, jotka voivat aiheuttaa syvempiä vaurioita. Kaatuessa otetaan usein kädellä vastaan, jolloin ranne vääntyy ja voi syntyä murtumia. Samalla mekanismilla syntyy nivelside- ja rustovaurioita. Viiltovammat ja haavat johtavat jänne- ja hermovammoihin. Vammojen viipymätön tutkiminen sekä oikea-aikainen hoito antavat parhaat mahdollisuudet nopeaan ja täyteen toipumiseen.

Tervetuloa Bulevardin klinikan hyvään hoitoon!