Käsi- ja rannevaivat

Ranteen ja käden vaivat ovat yleisiä jatkuvasta kuormituksesta johtuen. Käden alueen vaivoissa ja vammoissa sinua hoitavat käsikirurgi ja ortopedi.

Milloin lääkäriin?

Käden ja ranteen kivut ja vammat tulee selvittää viipymättä. Käden toiminta ja käyttö häiriintyy nopeasti kipujen takia, mikä johtaa pitkäaikaisiin liikerajoituksiin ja pitkittää sairautta. Asianmukainen diagnoosi tuo myös vapautta käyttää ja kuntouttaa kättä, kun rajoittavampia hoitoja ei tarvita.

Käsi altistuu työssä ja vapaa-ajalle monille kolhuille ja naarmuille, jotka voivat aiheuttaa syvempiä vaurioita. Kaatuessa otetaan usein kädellä vastaan, jolloin ranne vääntyy ja voi syntyä murtumia. Samalla mekanismilla syntyy nivelside- ja rustovaurioita. Viiltovammat ja haavat johtavat jänne- ja hermovammoihin. Vammojen viipymätön tutkiminen sekä oikea-aikainen hoito antavat parhaat mahdollisuudet nopeaan ja täyteen toipumiseen.

Hermoperäisistä ranteen alueen vaivoista yleisin on rannekanavaoireyhtymä. Se johtuu hermopinteestä ranteen tasolla. Käden ja sormien puutuminen erityisesti öisin, sekä tavaroiden pudottelu on tyyppioire. Tilaan voi myös liittyä särky ja pakotus sekä peukalon kömpelöys. Yläraajan alueella on myös muita pinnetiloja, joiden selvittely kuuluu käsikirurgille.

Käden ja ranteen jänteisiin liittyvät työperäiset tulehdukset ovat yleisiä. Niiden nopea diagnostisointi ja asianmukaisen hoidon varhainen aloittaminen nopeuttavat oleellisesti paranemistasi ja estävät useimmiten tilan pitkittymisen. Käden alueelle voi myös kasvaa erilaisia muutoksia, patteja ja muhkuroita ihoon ja ihon alle, joiden selvittäminen kannattaa aina.

Käden alueen jännevaivoista napsusormi on yleisin. Sormen koukistajajänteen ahtauttava jännetuppitulehdus esiintyy tavallisimmin peukalossa tai nimettömässä sormessa. Oireina ovat sormen lukkiutuminen koukkuun sekä kipu ja napsahtelu paksuuntuneen jänteen kohdan kulkiessa ahtautuneen jännetupen läpi. Hyvin yleinen on myös ns. de Quervainin jännetuppitulehdus. Ranteen sivu peukalon puolelta särkee ja peukalon ja ranteen kevyetkin liikkeet tulevat kipeiksi. Jänne- ja jännetupen vaivat hoituvat usein vastaanotolla, sekä pitkittyessään nopealla ja kivuttomalla toimenpiteellä pysyvästi.

Nivelkuluma eli artroosi syntyy ilman selkeää syytä tai vamman ja tulehduksen seurauksena. Artroosissa nivelen rusto kuluu pois ja nivel on kipeä. Nivel saattaa myös taipua väärään suuntaan ja sen liike vähenee. Kulumat arvioidaan nivelkohtaisesti ja tarvittava hoito harkitaan potilaan toiveiden mukaisesti, jotta käden toimintakyky säilyy.

Miten käden vaivoja hoidetaan?

Vastaanotollamme kätesi tutkitaan perusteellisesti, joka on yleisimmissä vaivoissa riittävä tutkimus. Yleisimmissä vaivoissa myös hoito onnistuu heti vastaanotolla. Tarvittaessa tehdään lisäselvityksinä röntgen- tai magneettikuvaus tai esimerkiksi hermoratatutkimus.

Joskus tarvitaan kuitenkin leikkaushoitoa. Leikkaushoito suunnitellaan aina yksilöllisesti ja ajoitetaan sopivasti. Meillä leikkaukset tehdään tähystämällä aina kun mahdollista, jonka etuna on nopea toipuminen. Kuntoutuksen osalta pyrimme saamaan käden mahdollisimman nopeasti takaisin käyttöön, jotta toipilasaika lyhenee.

Hinnasto

Erikoislääkäri 20 minuuttia 70-120 €
Erikoislääkäri 30 minuuttia 132 €
Erikoislääkäri lausunnot 30-90€
Metallin poistot alkaen 713 €
Tähystysleikkaus 2 600 €
Nivelkapselin aukaisu tai vapautus 1 700 €
Nivelsiteen tai nivelkapselin ompelu tai uudelleen kiinnitys 3 500 €
Ääreishermon vapautus 3 500 €
Kämmenkalvon arpeuman poisto (Dupuytren contractura) 2 800 €
Luudutus/asennon korjaus -leikkaus 5 100 €