Liikahikoilu

Paikallisen liikahikoilun perussyytä ei tiedetä, mutta sen tiedetään aiheutuvan hikirauhashermojen liiallisesta toiminnasta. Liikahikoilua on useimmiten kainaloissa tai kämmenissä ja jalkapohjissa, mutta sitä voi olla myös muilla alueilla. Koko vartalolla esiintyvä liikahikoilu voi olla oire jostakin muusta taudista, kuten kilpirauhasen liikatoiminnasta.

Hoito botuliini-injektioilla
Hien erityksen saa aikaan hikirauhasiin tulevien hermojen erittämä välittäjäaine, jonka eritystä voi estää botuliinilla. Ainetta käytetään liikahikoilun lisäksi mm. lihasjännitystilojen hoitoon. Botuliini ruiskutetaan siihen paikkaan, jossa sen halutaan vaikuttavan; se ei leviä laajemmalle eikä vaikuta muualla elimistössä. Hoidossa käytettävät annokset ovat niin pieniä ettei aineesta ole vaaraa elimistölle. Aine ei vaikuta tuntoon.

Hoito annetaan neulanpistoina liikahikoileville ihoalueille. Käynti kestää alle tunnin. Kerralla voidaan hoitaa enintään noin kuuden kämmenen verran ihoa. Kahden kämmenen alueelle (esim. molemmat kainalot) riittää yksi annos lääkettä. Puudutusta ei yleensä tarvita, mutta haluttaessa voidaan käyttää voidepuudutusta (kainalot, vartalo, päälaki) tai johtopuudutusta (kämmenet). Voidepuudutus laitetaan tunti ennen toimenpidettä.

Hoidon jälkeen ei ole erityisiä rajoituksia. Kämmenien liikahikoilua hoidettaessa ainetta saattaa kulkeutua ihosta pieniin kämmenlihaksiin, jolloin puristusvoima voi heikentyä lievästi. Tämä ohimenevä sivuvaikutus on pystytty mittaamaan noin 20 %:lla potilaista, mutta potilas itse ei tätä välttämättä edes huomaa.

Hoidon tulos

Hikoilu vähenee hoidetulta alueelta yleensä huomattavasti. Vaikutus alkaa n. 2 vrk kuluessa, suurin teho saavutetaan n. 2 viikon kuluessa. Vaikutus kestää keskimäärin 8-9 kuukautta. Hoidon voi aina uusia, kuitenkin aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua edellisestä hoidosta.