Akne

Akne eli finnitauti ja finnit kuuluvat lähes jokaisen murrosikään. Toinen aknen muoto on aikuisiän finnitauti, tyypillisimmillään 20-30 -vuotiaat naiset yllättävä ongelma.

Talirauhasten toimintahäiriö


Aknen melko monimutkainen taudinkuva on yksinkertaistettuna talirauhasten toimintahäiriö, joka syntyy lähinnä hormonaalisista syistä. Kun talirauhaset toimivat liian kiihkeästi, liika tali ei pääse ihon pintaan vaan tukkii talikäytävät, jotka paineesta repeävät. Seurauksena ympäröivä kudos tulehtuu. Kehittyy märkärakkuloita, joko pieniä pinnallisia näppyjä tai syvemmällä ihossa olevia suuria aristavia kyhmyjä. Finnien mielipaikkoja ovat kasvot, selkä ja rinta.

Aurinko auttaa


Valo kuivattaa ihoa, rauhoittaa tulehduksia ja tappaa bakteereja. Valo onkin rasvaisen akneihon hyvä yleishoito; sen monet ovat saaneet todeta aivan itsestään aurinkoisen kesän aikana. Mutta vaikean, syvän ja laajan finnitaudin hoitoon aurinko ei enää yksin riitä.

Lääkehoito


Pinnallisten muurrosiän finnien hoitona riittävät yleensä paikallisesti käytettävät finnien hoitoon kehitetyt puhdistusaineet ja kuivattavat valmisteet. Vaikeamman aknen perinteellinen lääkehoito on ollut antibioottihoito, jota ei enää suositella, koska teho vaihtelee, monille aiheutuu sivuvaikutuksia ja tauti uusiutuu lähes aina lääkkeen vaikutuksen loputtua. Nykyään käytetään pieninä annoksina tiettyä A-vitamiinihappovalmistetta (isotretinoiini), jonka teho on erittäin hyvä ja tulos tavallisesti myös pysyvä.

 Aknearvet


Ajoissa aloitetulla aknehoidolla pyritään myös ehkäisemään aknearpien syntymistä. Jos arpia on päässyt syntymään, niitä voidaan hioa iholaserhoidoilla sitten kun aknetauti on ensin saatu hoidettua.

Kryohoito

Nestetyppijäädytyksellä eli kryohoidolla voidaan hoitaa paksuuntuvia acne-arpia.

Hoitoalueelle suihkutetaan -196 asteista nestetyppeä ja alue jäätyy nopeasti. Tavallisesti puudutusta ei tarvita. Hoidetulle alueelle muodostuu terve ihosolukko 1-3 viikossa. Hoitokohtaan tulee usein rupi, joka irtoaa itsestään. Paluu normaaliin arkeen on helppoa hoidon jälkeen. Saunassa ja suihkussa voi käydä normaalisti. Jäädytyshoitoja tekee ihotautilääkäri. Hoito voidaan toteuttaa usein jo ensimmäisen vastaanottokäynnin aikana. Samalla vastaanottokäynnillä voidaan hoitaa useita ihomuutoksia.