Ihomelanooma on vakava syöpäsairaus, mutta nykylääketieteen keinoin se on hoidettavissa niin että paranemisen ennuste on hyvä. Olennaista on, että hoitoon päästään ajoissa, ennen kuin syöpä on ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä.

Melanoomat todetaankin nykyään entistä varhaisemmin, sillä yleinen tietämys riskitekijöistä on lisääntynyt ja luomia tullaan näyttämään ihotautilääkärille yhä herkemmin. Kokenut ihotautien erikoislääkäri pystyy erottamaan epäilyttävät luomet, jotka tutkitaan laboratoriossa diagnoosin varmistamiseksi.

Minne, miten ja miksi?
Alle puolet ihomelanoomista kehittyy jo olemassa oleviin luomiin, mutta vielä yleisempää on, että melanooma syntyy terveeseen ihoon, jossa ei ole ennestään ollut luomea. Karkeasti ryhmittäen noin neljäsosa melanoomista esiintyy kasvoilla, neljäsosa vartalolla ja loput raajoissa. Paljon on liikkeellä uskomuksia, että luomet nimenomaan hankaukseen joutuvilla paikoilla, kuten vyötäröllä, jalkapohjissa ja kämmenissä, muuttuisivat melanoomaksi. Uskomusta ei kuitenkaan ole lääketieteellisesti todistettu. Lääketieteessä erotetaan kahdenlaista melanoomaa, synnynnäistä ja niin sanotusti hankittua. Melanoomalla on myös esiaste, joka on voitu mikroskooppisesti todeta koepalasta, joka on otettu luomesta, joka ei ole mitenkään käyttäytynyt pahanlaatuisesti. Eli voimme tietämättämme kantaa vaikka koko elämämme melanoomaa piilevänä ilman että se koskaan puhkeaa. Synnynnäinen melanooma on syntymämerkki, joka jostain syystä alkaa toimia pahanlaatuisen kasvaimen tavoin. Hankitun melanooman syitä on tutkittu paljon ja vähän väliä nostetaan esiin uusia mahdollisia aiheuttajia, kemiallisia aineita, joiden epäillään yhteisvaikutuksessa voimakkaaan ultraviolettivalon kanssa synnyttävän syöpää. Kontrolloiduissa laajoissa tutkimuksissa ei minkään yksittäisen kemiallisen aineen ole voitu todistaa aiheuttavan melanoomaa tai altistavan melanooman kehittymiselle ihmisellä, ei valon laukaisemana eikä ilman valoa. Tiedetään myös tilastollisesti, että melanoomaa esiintyy enemmän ihmisillä, jotka ovat työskennelleet enemmän sisätyössä kuin ulkotöissä. Ja tiedetään, että melanoomapotilaita on kaikissa ikäluokissa, mutta suurin osa sairastuneista on keski-iässä.

Auringonvalon vaarat?
Oma lukunsa ovat auringon ultraviolettivalon lyhytaaltoiset B-säteet, jotka voivat polttaa ihomme. Liian voimakkaina ja liian pitkään iholla vaikuttaessaan ne polttaessaan vaurioittavat solutumaa, mikä voi saada alulle solun muuttumisen syöpäsoluksi. Suurimmassa vaarassa ovat pienet lapset, joiden iho on vielä aikuisen ihoa ohuempi. Ihon palamisen kyllä jokainen huomaa ja tuntee voimakkaana punoituksena ja rakkulamuodostuksena. Mitä useammin iho palaa näin pahasti, sitä suuremmaksi ihomelanooman riski kasvaa. Auringon valoa ja lämpöä ei kuitenkaan pidä liikaa syyllistää eikä unohtaa sen monia korvaamattoman hyviä puolia. Hallitusti auringosta nauttimalla voimme turvallisesti rusketuttaa ihoamme melanoomaa pelkäämättä.