Ientulehdus on yksi yleisimmistä sairauksista. Ientulehduksen oireet ovat aluksi hyvin vähäiset: verenvuotoa ikenistä, pahanhajuinen hengitys, hieman hammaskiveä. Pidemmälle edetessään sairaus etenee ikenistä hampaan kiinnityskudoksiin ja tällöin puhutaan parodontiista eli hampaan kiinnityskudoksen tulehduksesta. Parodontiitti vie hampaan kiinnitystä ja vähitellen hampaisiin tulee liikkuvuutta ja lopulta hampaat irtoavat.

Tarkastuksessa mitataan aina myös ientaskut. Syvät märkivät ientaskut voivat muodostaa haavapinta-alan, joka on lähes kämmenen kokoinen. Tämän kokoinen märkivä haava on huomattava riski yleisterveydelle.

Parodontologisessa hoidossa hampaiden pinnat puhdistetaan ja tulehduskierre katkaistaan. Ientaskuista voidaan ottaa bakteerinäyte ja tarvittaessa annetaan antibioottikuuri bakteerinäytteen tuloksien mukaan. Ienvetäymät ja leukaluun vauriot voidaan korjata kirurgisesti.
Esteettisen hoidon osana ienrajaa voidaan myös muotoilla kirurgisesti, jotta saadaan säännöllisesti kulkeva ienraja hampaiden ympärille.