Mammografia

Hyvälaatuisella mammografialla (MGR) ja ultraäänellä (UÄ) syöpä voidaan löytää huomattavasti aiemmin ja pienempänä kuin sormin tunnustelemalla. Nyrkkisääntö on, että rintasyöpä on sitä helpommin ja täydellisemmin hoidettavissa, mitä pienempänä se löydetään.

Me pyrimme löytämään rintasyövän mahdollisimman aikaisin. Ajoissa todettu rintasyöpä ei ole vielä edennyt kainaloon ja se voidaan leikkauksella parantaa. Tässä tapauksessa rinta yleensä kyetään säilyttämään ja henkilö on hoitojen jälkeen täysin terve (joskin riski sairastua uuteen rintasyöpään säilyy koholla koko loppuelämän ja vuotuiset kontrollit ovat suositeltavia).

Riski sairastua tavalliseen, säännöllisissä kontrolleissa todettavaan rintasyöpään lähteen nousuun 40 vuoden iässä, on korkeimmillaan 50-60 -vuotiaana ja säilyy korkealla tasolla ainakin 85-vuotiaaksi saakka.

Alle 30-vuotiailla rintojen ensisijainen tutkimusmenetelmä on UÄ ja jos biopsian vaativa tuumori löytyy, kyseenä olevasta rinnasta kuvataan myös MGR.

30-40- vuotiailta kuvataan yleensä sekä UÄ että MGR, mikäli rinnoissa on tutkimusta vaativa löydös.

Yli 40-vuotiailta MGR + UÄ voidaan kontrolloida 1,5-2 vuoden välein. Jos riski sairastua rintasyöpään on kohonnut, kuvataan MGR + UÄ 2 vuoden välein ja välivuosina UÄ.

Rintojen tomosynteesikuvaus (ns. 3D-kuvaus) on tiiviin, mastopaattisen rauhaskudoksen tutkimisessa tarkempi kuin perinteinen MGR (ns. seulontakuvaus), mutta ei ole syövän toteamisessa parempi kuin perinteinen MGR ja UÄ yhdistelmätutkimuksena.

Rintojen magneettikuvaus tehdään erityistapauksissa täydentävänä tutkimuksena tai seulontana erityisryhmissä.

Tutkimustilanteessa röntgenlääkärimme ottaa tarvittaessa paksuneulanäytteen rinnasta, tarvittaessa ohutneulanäytteen kainalosta, tekee tarpeen vaatiessa lähetteen jatkohoitoon ja arvioi mahdollisen magneettitutkimustarpeen.

 

Hinnasto

Mammografia 99 €
Mammografia ja rintojen ultraääni 160 €