Lonkkavaivat

Lonkkanivel on suurimpia ja tukevimpia niveliä ihmisellä. Lonkan alueen vaivat liittyvät tavallisimmin kulumiseen, rasitusvammoihin tai murtumiin.

Nuorilla ja työikäisillä lonkan vammat liittyvät usein urheiluun, jolloin syntyy lihas- ja jännevammoja. Vanhemmilla henkilöillä syntyy murtuma, jonka hoito on lähes poikkeuksetta päivystysleikkaus.

Lonkkaan kohdistuvat voimat ovat varsin suuria jo normaalissa elämässä. Nivelrikon suhteen ei juuri ole olemassa selvää ennaltaehkäisevää ohjetta. Oireina on rasitukseen liittyvää kipua ja vaihtelevaa turvotusta. Useimmiten kyseessä on kuitenkin etenevä ja paheneva vaiva. Mikäli henkilölle ilmaantuu lepo- ja/tai yösärkyä on vaurio edennyt jo usein pitkälle.

Lonkassa sijaitseva kierukka voi joskus äkillisesti ja toistorasituksen seurauksena repeytyä.

Miten lonkan vaivoja hoidetaan?

On syytä hakeutua ortopedin tai fysiatrin tutkimuksiin, joka tutkittuaan lonkan, osaa arvioida millä todennäköisyydellä lonkkavaiva paranee ilman erityisempiä jatkotutkimuksia ja osaa määrittää hoidon kullekin potilaalle. Tarpeen vaatiessa oikea diagnoosi varmistetaan kuvauksilla, joista yleisimmät ovat röntgen- ja magneettitutkimus.

Lonkan vaivoihin auttaa vaivasta riippuen joko lepojakso, tulehduskipulääke-kuuri, ja sen jälkeen lonkan liikkeen sekä voiman palauttaminen fysioterapeutin ohjauksessa. Joskus tarvitaan leikkaushoitoa. Rusto- ja kierukkarepeämät hoidetaan tähystysleikkauksella, jonka etuna on nopea toipuminen. Pitkälle edenneeseen nivelrikkoon avun tuo tekonivelleikkaus.

Hinnasto

Erikoislääkäri 20 minuuttia 70-120 €
Erikoislääkäri 30 minuuttia 132 €
Erikoislääkäri lausunnot 30-90€
Limapussin poisto 3 000 €
Ääreishermon vapautus 3 300 €
Tähystysleikkaus 5 200 €
Tekonivelleikkaus alkaen 7 800 €