Lonkkavaivat

Lonkkavaivat voivat myös olla vammoja tai sairauksia. Kudosvamma voi kohdistua niveleen, nivelsiteeseen tai jänteeseen. Lonkkavammoja useimmiten saadaan kaatuessa, mutta niitä voi tulla myös pudotessa, työssä, liikenteessä ja urheillessa, siis monella tavalla. 

Lievemmissä vammoissa syntyy yleensä jänne- ja lihasvammoja, lonkassa sijaitseva rustorengas voi joskus äkillisesti ja toistorasituksen seurauksena repeytyä. Kovemmissa tapaturmissa syntyy murtumia ja nivelen sijoiltaan menoja.

Lonkkanivelen rappeutuminen voi olla trauman seurausta tai iän mukana paheneva sairaus. Oireina on rasitukseen liittyvää kipua, myöhemmin yökipua. Mikäli henkilölle ilmaantuu lepo- ja/tai yösärkyä on vaurio edennyt jo usein pitkälle. Tällöin tärkein hoitokeino on keinonivel.

Miten lonkan vaivoja hoidetaan?

On syytä hakeutua ortopedin vastaanotolle, joka tutkittuaan lonkan kliinisesti ja koneellisesti, osaa arvioida millä todennäköisyydellä lonkkavaiva paranee ilman leikkaushoitoa. Joskus tarvitaan lonkkanivelen tähystys oikean diagnoosin määrittämiseksi, jolloin voidaan usein tehdä samalla hoitotoimenpiteet. Lonkkanivelen hoidon voi toteuttaa myös avoimesti.

Lonkan vaivoihin auttaa vaivasta riippuen joko lepojakso, tulehduskipulääke-kuuri, ja sen jälkeen lonkan liikkeen sekä voiman palauttaminen fysioterapeutin ohjauksessa. Jännevammoissa tarvitaan hyvin usein leikkaushoito.

Hinnasto

Erikoislääkäri 20 minuuttia 70-120 €
Erikoislääkäri 30 minuuttia 132 €
Erikoislääkäri lausunnot 30-90€
Limapussin poisto 3 000 €
Ääreishermon vapautus 3 300 €
Tähystysleikkaus 5 200 €
Tekonivelleikkaus alkaen 7 800 €