Käsi- ja rannevaivat

Ranteen ja käden vaivat ovat yleisiä jatkuvasta kuormituksesta johtuen. Käden alueen vaivoissa ja vammoissa sinua hoitavat käsikirurgi ja ortopedi.

Milloin lääkäriin?

Käden ja ranteen jänteisiin liittyvät työperäiset tulehdukset ovat yleisiä. Niiden nopea diagnostisointi ja asianmukaisen hoidon varhainen aloittaminen nopeuttavat oleellisesti paranemistasi ja estävät useimmiten tilan pitkittymisen.

Rasitusvaiva voi olla nivel-, jänne- tai hermoperäinen. Nivelperäinen vaiva johtuu yleensä vammasta tai kulumasta.

Kaatuessa otetaan usein kädellä vastaan, jolloin ranne vääntyy ja voi syntyä murtuma. Samalla mekanismilla syntyy nivelside- ja rustovaurioita. Viiltovammat johtavat jänne- ja hermovammoihin.

Hermoperäisistä ranteen alueen vaivoista yleisin on rannekanavaoireyhtymä eli canalis carpi -oireyhtymä. Sormiin tulee särkyä ja puutumista ja peukalon liike heikkenee.

Jänneperäisistä rannevaivoista yleisin on DeQuervainin jännetuppitulehdus. Alue särkee ja peukalon ja ranteen liikkeet tulevat kipeiksi.

Käden alueen jännevaivoista napsusormi on yleisin. Sormen koukistajajänteen ahtauttava jännetuppitulehdus esiintyy tavallisimmin peukalossa tai nimettömässä sormessa. Oireina ovat kipu ja napsahtelu paksuuntuneen jänteen kohdan kulkiessa ahtautuneen jännetupen läpi sekä sormen lukkiutuminen koukkuun.

Nivelkuluma eli artroosi voi syntyä ilman selkeää syytä tai vamman ja tulehduksen seurauksena. Artroosissa nivelen rusto kuluu pois ja nivel on kipeä. Nivel saattaa myös taipua väärään suuntaan ja sen liike vähenee.

Miten käden vaivoja hoidetaan?

Vastaanotollamme kätesi tutkitaan ja diagnoosi varmistetaan tarvittaessa vaatiessa röntgen-, ultraääni- ja magneettitutkimuksella.

Monesti lääkehoito ja fysioterapia tai näiden yhdistelmä riittävät parantumiseen. Joskus tarvitaan kuitenkin leikkaushoitoa. Meillä leikkaukset tehdään pääosin tähystämällä, jonka etuna on nopea toipuminen.

Hinnasto

Erikoislääkäri 20 minuuttia 70-120 €
Erikoislääkäri 30 minuuttia 132 €
Erikoislääkäri lausunnot 30-90€
Metallin poistot alkaen 713 €
Tähystysleikkaus 2 600 €
Nivelkapselin aukaisu tai vapautus 1 700 €
Nivelsiteen tai nivelkapselin ompelu tai uudelleen kiinnitys 3 500 €
Ääreishermon vapautus 3 500 €
Kämmenkalvon arpeuman poisto (Dupuytren contractura) 2 800 €
Luudutus/asennon korjaus -leikkaus 5 100 €